Eftermiddagen/kvällen torsdag 22 augusti firade vi Skånes vindkraftsakademis 10 år med ett studiebesök, guidad tur och middag på vackra Jordberga Gård!
Jordberga Gård är känd i skrift sedan 1355. Slottets nuvarande exteriör i barockinspirerad stil tillkom efter en ombyggnad 1906. Parken är i engelsk stil. Visionen är att bli självförsörjande på energi. Här finns en stor och spännande biogasanläggning, halmpannan på 3 MW som förser samtliga hus inom gårdsområdet inklusive torkanläggningen med värme och varmvatten, en 23 kW solcellsanläggning och tre vindkraftverk – Vestas V90 – uppförda 2010. Planer finns för nya vindkraftverk och ett arbete kring cirkulär ekonomi är påbörjat.

Carl Adam von Arnold, som driver gården tillsammans med sin fru Marie, visade oss runt innan middagen med tyngdpunkt på energi men varvat med jordbruk, kultur och historik (samt lite ölprovning av hantverksbrygd öl från Hönsinge som också finns på gården). Carl-Adam har lång erfarenhet i vindkraftsbranschen och är också sedan länge medlem i Skånes vindkraftsakademi.