Hallå där Göran Loman…

Porträtt på Göran Loman

…som efter lång och framgångsrik internationell karriär inom havsbaserad vindkraft gått i pension 1 mars. Få personer har lika lång och värdefull erfarenhet kring havsbaserad vindkraft som Göran. Vi passade på att göra en liten Hallå där-intervju.

Du värvades av Vattenfall under planeringen av Lillgrund, berätta om din bakgrund innan det?

Jag jobbade på Sweco med tillståndsprocessen för Öresundsbron och som konsult på Eurowind. Först hade min kollega på Eurowind idéer om vindkraftverk på pylonerna men det blev istället att vi 1998 lämnade in en ansökan om vindkraftsparken vid Lillgrund och från 2000 så jobbade jag heltid på Eurowind. Tanken var då att vi på Eurowind skulle bygga parken och driva den själva, och att finansiera investeringen med hjälp av banklån, dåvarande investeringsbidrag och eget kapital. Men när investeringsbidraget försvann och elcertifikatsystemet kom in i bilden så försvann den möjligheten och då såldes projektet till Vattenfall. Även Kriegers flak var ett projekt som vi utvecklade på Eurowind tidigt och som sedan köptes av Vattenfall. Sedan avvecklades Eurowinds verksamhet i Sverige och jag fick ett erbjudande att jobba på Vattenfall och att utveckla deras havsbaserade verksamhet.

Framför allt arbetade jag med tillståndsprocessen för Kriegers flak men att tillstånden drog ut på tiden i kombination med dålig ekonomi i projekten gjorde att jag även jobbade i projekt i Nederländerna och Tyskland under dessa år. Lillgrund invigdes till slut 2008. Kring 2009 var jag platschef på Lillgrund. 2010 var jag projektledare för Kentish Flats extension genom tillståndsprocessen och upphandlingen och sedan under byggperioden ansvarade jag för kontraktet med Vestasturbinerna. Var också projektledare för vindkraftsparken Thanet extension i början av tillståndsprocessen – en park som precis som Kentish Flats ligger öster om London. Generellt har man varit väldigt positiva till en vindkraftsutbyggnad till havs i London och i Storbritannien generellt och det har varit ett relativt enkelt land att jobba i.

I princip har jag jobbat med havsbaserad vindkraft hela tiden, med några små inhopp för landbaserade projekt.

Hur har Vattenfall förändrats under de år du jobbat där?

Vattenfall hade under 90-talet några landbaserade vindkraftverk men deras verksamhet kring vindkraft tog rejäl fart i samband med att man 2005 köpte Lillgrund. Då var vi väl ett tiotal personer som arbetade med vindkraftprojekt. Nu driver Vattenfall flera projekt och anläggningar och även projekteringen är mer av en industriell verksamhet. Så havsbaserad vindkraft har under mina år på Vattenfall gått från att vara mer av ett symbolvärde till att bli en självklar och viktig gren av Vattenfall. Prisbilden, för havsbaserad vindkraft och kärnkraft, har förändrats mycket och idag står den havsbaserade vindkraften stark gentemot andra tekniker. Vattenfall är en av de största i världen nu vad gäller havsbaserad vindkraft, där Ørsted är störst men Vattenfall och E.ON turas om att inneha andraplatsen.

Större delen av din tid på Vattenfall har du varit i Storbritannien – vilket projekt har varit det bästa där du varit involverad?

Lillgrund var spännande för att det var det första projektet, inte bara för mig utan det var också det första stora projektet i Sverige och det kom att prövas enligt den nya miljölagstiftningen. Kriegers flak var, och är, kul eftersom det är så stort, upp mot 640 MW. Men roligast var nog ändå Kentish Flats extension, där jag hade möjlighet att på nära håll följa ett projekt, först som projektledare under tillståndsdelen och upphandlingen, sedan som ansvarig för turbinkontraktet under tillverkning och installation. Kentish Flats extension gick väldigt fort; två till tre års tillståndsprocess, ett till två års upphandling, ett års tillverkning och slutligen ett års installation. Totalt sex-sju år! Tillståndsprocessen i England skiljer sig från den svenska, redan den dag man lämnat in en ansökan får man en klar tidplan och man vet när man får beslut.

Jag utgick från London från 2010 till 2016 med planeringen och bygget av Kentish Flats extension. Sen under 2017 med tillståndsprocessen för Thanet extension. Men havsbaserad vindkraft är en väldigt internationell verksamhet – de som planerar Kriegers flak exempelvis är några personer i Danmark, främst på den tekniska sidan, några i England och Skottland, samt från Amsterdam och Hamburg. Det fungerar förvånansvärt bra – det blir en del resande men mycket videokonferenser.

Hur funkar det egentligen – där är några fåtal jättar i världen, varav Vattenfall är en, som budar jorden runt för att få bygga parker till havs; hur väljer Vattenfall ut var man vill satsa och blir det inte lätt så att det är bolaget med störst ekonomiska muskler som vinner?

De länder där det byggs har oftast auktionsbaserade system och det beror ju lite vilka platser som myndigheterna väljer. Vi tittar på de platser som erbjuds, prisnivåer, storlek på området, djup, hur nära kusten, produktionsmöjligheter etc. Den som kan ge lägst pris (med beaktande även av en del andra kriterier) vinner anbudet. För att vinna ett anbud är det naturligtvis en fördel att kunna handla upp billigast – där ligger oftast företag med stor projektportfölj bättre till – men också veta hur man optimerar en layout. Med större erfarenhet så kan man ta lägre risker, något som också påverkar ersättningsnivån. Det är inte för att Vattenfall är bland de största operatörerna som vi har vunnit många anbud utan för att vi har bättre koll på marknaden och tekniken och att vi i egen regi kan genomföra driften mer effektivt..

Nu finns våra projekt och anläggningar i Sverige, Storbritannien, Danmark, Tyskland och Nederländerna men i dagarna lämnar vi ett bud på Dunkirk i Frankrike.

Vad ser du fram emot mest med din tid framöver?

Att utan ansvar stå vid sidan om och äntligen se en utbyggnad till havs i Sverige!

Vi önskar Göran en skön tid framöver! För er som missade första filmen av tre i vår serie om vindkraft till havs och regional näringslivsutveckling, där Tanja Tränkle, RISE/OffshoreVäst talar med Göran Loman, Senior Project Manager, Vattenfall; se den här: https://vimeo.com/316577888

Läs fler

intressanta

nyheter

Lundåkra repowering

Skånes första fullskaliga repowering-projekt kan ske i Landskrona

Bild från seminarium under årsmöte 2025

Material från höstens seminarier